F.A.Q.

– Het werken van hout

Zoals u weet is eikenhout een natuurproduct. Ons eikenhout is gezaagd en gedroogd met een vochtpercentage tussen 8% en 12%, waardoor het product geschikt is voor gebruik in een verwarmde ruimte. Hout neemt vocht op en laat vocht los, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de omgeving. Ten gevolge van deze verandering zal ook het volume in de breedte zich enigszins vertraagd gaan wijzigen.

Hout zal weinig werken wanneer de luchtvochtigheid in de woonkamer e.d. redelijk gelijk blijft. De hoogte van de luchtvochtigheid is van belang voor de mate van het werken van de houten delen waaruit uw meubel bestaat. Om de luchtvochtigheid te meten kunt u het beste een geijkte hygrometer gebruiken. Deze plaatst u op ooghoogte, niet op de tocht en niet in de zon.

U dient er rekening mee te houden dat de luchtvochtigheid in het stookseizoen extreem laag kan worden, met als gevolg het krimpen van de houten delen, waardoor de naden zichtbaar worden. In dat geval kan een luchtbevochtiger in combinatie met een hygrometer een afdoende oplossing bieden.

Een nagenoeg constante luchtvochtigheid van ongeveer 55%, met in de winter een daling van 10% en in de zomer een stijging van 10%, is voor zowel uw massief eiken meubel(s) als voor u zelf een gezond leefklimaat.

In onze garantievoorwaarden zijn alleen productiefouten opgenomen. Het werken van hout valt niet onder onze garantievoorwaarden. Het is de verantwoordelijkheid van de klant zelf om het werken van hout zoveel mogelijk tot een minimum te beperken.

– Is steigerhout geschikt voor binnen en buiten:

Ja, Steigerhout is geschikt voor buiten en binnen, steigerhout wordt dan ook niet verlijmd waardoor het hout kan blijven werken. Na mate het hout droger word komen er wat meer krimpnaden.

– Wat is een verdikt blad:

VERDIKTBLAD: uitleg bij een verlijmd blad
Geeft de tafel een nog stoerder uiterlijk. Dikte blad tussen de 50 mm / 60 mm.

VERDIKTBLAD: uitleg bij een steigerhouten blad
Deze manier is de beste manier om zoveel mogelijk te voorkomen dat de niet verlijmde planken van het blad, aan het uiteinde krom gaan trekken. (omhoog of omlaag gaan wijzen)

Hout is een natuurproduct en werkt altijd.

– Kan ik ook andere kleuren kiezen of een RAL nr. doorgeven:

Ja, dat is mogelijk. Vermeld het in een mail of tijdens het bestellen bij opmerkingen.

– Kunnen jullie het steigerhout / hout ook op maat zagen:

Ja, wij kunnen hout op maatzagen tegen een kleine meerprijs.

 – Kunnen jullie het hout ook behandelen / schaven:

Ja, wij kunnen het hout ook schaven tegen kleine meerprijs.

– Wat is het verschil tussen beits en verf:

Beits dringt dieper in het hout, terwijl lakken meer op het hout blijven liggen. Beits is vochtregulerend (vocht dat in het hout zit kan door de beits laag naar buiten), lakken zijn afsluitend. Bij beits blijf je de nerf van het hout zien.

– Wat is verschil tussen een verlijmd en een niet verlijmd blad:

Er zijn 2 soorten bladen:
niet verlijmd en wel verlijmd.
Is het blad niet verlijmd, dan ontstaan er in de loop van de tijd kieren tussen de planken. Het is ligt ook een beetje aan waar je de tafel neerzet. Zet je de tafel van het ene moment in het andere moment in de felle zon, dan is het zelfs mogelijk dat de planken ook nog gaan “scheuren” Maar dat is de charme van het steigerhout.
Als je dat niet wil dan kan je ook kiezen voor een blad wat verlijmd is. Dit is wel een stukje duurder omdat er veel meer werk aanzit. Maar hier voorkom je wel die grotere kieren.
Het is natuurlijk wel zo dat hout een natuurproduct is en het werkt altijd wel een beetje.

 

Wij doen steigerhouten tafels bijna voor 90% verdikt afleveren, het kost iets meer maar het voorkomt dat de planken aan de uiteindes gaan kromtrekken. Het hout is een natuurproduct en werkt altijd een beetje, maar de tafel staat in weer/wind en zon waardoor het hout uitzet en krimpt en kiest de weg van de minste weerstand. Als je de planken onderling een extra verbinding geeft dan heb je daar minder kans op.

Sommige mensen vinden dat helemaal niet erg, charme van het steigerhout. Maar als je dat zoveel mogelijk wil voorkomen, dan kan je nog kiezen voor de extra optie verdikt.
Verlijmd doen we eigenlijk altijd voor binnen tafels.

We kunnen de tafel afwerken als een soort “old look” dan lijkt het alsof de tafel niet spik-splinter nieuw is, maar een beetje geleefd.

 

– Kan een verlijmd blad ook buiten gebruikt worden:

Nee, dat is niet aan te raden. Het hout gaat scheuren en kromtrekken.

– Kan ik ook andere hout soorten kiezen:

Ja, we hebben meerdere soorten hout op voorraad. O.a. Eiken / Grenen / Vuren / Steigerhout / Afzelia / Oud balkenhout / Gebruikt steigerhout

– Wat is de levertijd:

De gemiddelde levertijd ligt rond de 2 weken voor onbehandelde meubels. Maar heb je speciale wensen neem dan even contact op.

– Kunnen we bij jullie pinnen:

Nee, helaas nog niet.

– Wat is geborsteld hout:

Door deze behandeling worden de wat zachtere delen van het hout eruit geborsteld, waardoor het hout een mooie ruige uitstraling krijgt. Een behandeling die hierop lijkt is glasstralen of zandstralen.

– Moeten de tuinmeubels behandeld worden:

Niets moet, maar ons advies is om de buiten meubels te voorzien van een beits of grey / white wash. Door deze beschermlaag heb je langer plezier van de meubels

– Bezorgen jullie ook:

Ja, wij bezorgen door heel Nederland

– Bezorgen jullie ook in Duitsland en België:

Ja, ook bezorgen wij in Duitsland en België

– Waarom een aanbetaling:

Alle meubels worden op maat gemaakt, en afgestemd op ieders persoonlijke wensen. Vandaar is er een aanbetaling noodzakelijk

– Leveren jullie ook alleen tafelbladen of onderstellen:

Ja, ook losse bladen en/of onderstellen kunnen leveren.

– Ik heb een meubel gezien bij de concurrent, kunnen jullie dat ook maken:

Ja, het is nog niet voorgekomen dat we het niet kunnen maken tegen een betaalbare prijs. Stuur een foto of een plaatje via de mail, info@kostermeubels.nl en dan krijgt u van ons te horen of het mogelijk is. Bellen is natuurlijk ook altijd mogelijk. 06 24 57 37 87

– Restaureren jullie ook:

Als het mogelijk is wel, maar soms hebben we niet het juiste materiaal en moet er een echte restaurateur aan te pas komen.

– Wat zijn jullie openingstijden:

Wij werken op afspraak. Dit is omdat we ook op locatie werken.
Vaak is er wel iemand aanwezig in de werkplaats / showroom, maar om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat is het handiger om even te bellen of mailen.

– We willen een meubel bestellen, maar kunnen we ook langs komen om wat dingen te bespreken:

Ja, dat kan altijd. Het beste is even bellen of mailen om teleurstelling te voorkomen dat we er niet zijn op dat tijdstip.

– Kunnen we ook op een avond langskomen:

Ja, dat is mogelijk. Wel graag eerst even bellen / mailen voor een afspraak. Anders sta je misschien voor een dichte deur.

– Nemen jullie de oude meubels mee:

In overleg is dat soms mogelijk.

– Verkopen jullie ook tweede hands meubels:

Ja, soms hebben we wat 2e hands of antieke meubels staan. Tegen een betaalbare prijs.

– Wat is beitsen:

Beits is een vochtregulerende beschermende laag (evt. gekleurd) Beits dringt diep in het hout, de nerf van het hout blijft zichtbaar.
Geschikt voor binnen- en tuinmeubels.

– Wat is verven:

Grondverf voorbehandeling, daarna een beschermende redelijk dekkende kleurlaag. Na meerdere lagen zie je de houtnerf niet meer.
Trekt niet zoals beits ver in het hout. Beschermend tegen vocht en Uv-straling.
Geschikt voor binnen- en buitenmeubels.

– Wat is mono coat:

Een op olie gebaseerde beschermlaag.
Deze laag word bijzonder hard, aanbevolen voor het afwerken van horeca / kantine meubels. Zeer toepasselijk voor intensief gebruik. Makkelijk in onderhoud.
Geschikt voor binnen en buitenmeubels.
Volledige uitharding voor bescherming, is rond de 3 weken.

– Wat is “Old look”:

Geeft het meubel een landelijke uitstraling. Compleet met slijtplekken.
Kan indien gewenst geborsteld worden.
Hierna kan het meubel afgewerkt in de afgesproken kleur en afwerking.

– Leveren jullie ook in grote aantallen:

Ja, we leveren ook na in grote aantallen. Bijv. voor de Horeca-branche.

– Wat is gray wash / white wash:

Grey of White wash, is een grijs of witachtige kleurige waslaag die je aan kunt brengen op een houten meubel. Het is een waslaag die je aanbrengt om nieuwe (steiger) houten planken / meubels een grijs / wit verouderde uitstraling te geven.
Zeker als je nieuwe steigerhouten planken hebt gekocht dan heeft het nut om grey /white wash toe te passen. Nieuwe steigerhouten planken hebben natuurlijk nog niet direct dat authentieke effect dat je graag wilt hebben. Dan is grey / white wash een goede oplossing om die authentieke uitstraling te verkrijgen.

– Wat is een verdikte trap “Robbie”:

Bij deze steektrap / molenaarstrap worden de treden volledig ondersteunt, hierdoor krijg je een veilige trap.

– Zijn de trappen die jullie maken bouwpakketten

Nee, alle trappen worden in 1 geheel geleverd, wij leveren geen bouwpakketten i.v.m. de veiligheid.

– Wat is gefreesd:

Een mooi afgewerkt randje, bijv. bij een tafelblad.

– Wat zijn gefreesde traptreden:

Hierbij wordt in de bomen van de trap een gleuf gemaakt, en daar valt dan de traptrede mooi in.
Verzonken in het hout / naadloze verbinding.

– Moeten we de trap zelf in elkaar zetten:

Nee, de trap word in 1 geheel geleverd. Wij doen niet aan bouwpakketten i.v.m. de veiligheid.

– Kunnen we zelf het beslag / knopjes / handgrepen kiezen:

Ja, alles kan in overleg.

– Wat zijn schuine dwarsbalken bij een eettafel:

Bij bijv. een kloostertafel is er een horizontale verbinding tussen de poten, op de horizontale balk worden nog 2 schuine dwarsbalken gemonteerd. Dit kan voor de stevigheid zijn of om een stoerdere look van de tafel.

– Welke maten heb ik nodig om een trap te bestellen:

De hoogte van vloer naar bovenkant plafond, de breedte en de uitval (hoever de trap naar voren mag komen te staan. Zie tekening.

trapberekening

– Wat is geschaafd:

Dan is het hout glad en zo goed als schilder klaar.

– Kunnen we tussentijds komen kijken:

Ja, geen probleem. Neem alleen even contact op zodat je niet voor een dichte deur komt te staan

– Ik heb wat gezien bij jullie op de site, maar heb nog wat vragen:

Je kan ons bereiken op tel. Nr. 06-24 57 37 87 of via de mail info@kostermeubels.nl

– Kunnen jullie ook dichte trappen maken

Ja, dichte rechte trappen kunnen wij ook maken.

– Kunnen jullie ook trappen maken met een halve draai

Nee, trappen met een halve draai kunnen wij niet maken. Wel een trap met een tussen plateau.

– Verzenden en annuleren

In de wet “koop op afstand” staat beschreven dat een consument een wettelijke bedenktijd van 14 werkdagen heeft na het aanschaffen van een product. Binnen deze periode mag het product zonder opgave van reden worden teruggestuurd. Op deze wet gelden een aantal uitzonderingen waaronder op maat gemaakte producten. Op de website van de consumentenbond kunt u dit nalezen.

Alle producten die wij maken zijn op maat gemaakt naar de wens van de klant. Wanneer u uw bestelling betaalt heeft wordt het productieproces in gang gezet. Annuleren van uw bestelling kan alleen wanneer er nog niet begonnen is met het productieproces. De bestelling kan dus niet geannuleerd worden wanneer de producten in de maak zijn of al zijn gemaakt. Het bedrag wat betaald is wordt niet terug gestort. Ook na toezending van uw bestelling c.q. goederen is annulering niet meer mogelijk omdat deze goederen altijd op maat zijn gemaakt.

 

Geverifieerd door MonsterInsights